Portrett

foto

Portrettfotografering

utenom det vanlige

Kunstportrett

Alle bildene jeg lager kan på sett og vis kalles portrettfoto. Om jeg jobber som kunst-fotograf, portrett-fotograf, barne-fotograf, bryllup-fotograf, reklame-fotograf, mote-fotograf, reportasje-fotograf eller akt-fotograf, som fotograf er det er kunstportretter jeg tar. Det kan derfor være interessant å vite litt om portrettfotografering generelt, stil og  den kunstneriske visjonen til fotografen.

Tidløst

Innledningsvis kan man si at normale portrettfoto fanger den fysiske likheten til personen.

Mens gode portrettfoto også fanger personlighet, holdning, adferd eller andre spesielle trekk som avslører en viktig, gjenkjennelig del av personens karakter. Og at virkelige praktfulle portrettfoto, som stor kunst, ikke bare forteller noe om personen i portrettfotoet; men også sannheter om mennesker til alle tider.

Gjensidig tillit

Som portrett-fotograf har jeg sjeldent møtt personen jeg fotograferer fra før av. Forståelig nok er derfor portrettfotografering en stor utfordring for fotografen. Noen personer viser seg og sin karakter frem med en gang, mens andre er mer sjenerte. Det er derfor viktig å bygge et gjensidig tillitsforhold med personene som skal portretteres, slik at de kan slappe av og være seg selv foran kameraet til fotografen.

Det forventes at en profesjonell fotograf produserer praktfulle portrett som får frem hver person hver gang. Det er hva jeg kaller en utfordring, og det er nettopp derfor jeg liker portrettfotografering.

Personlighet og karakter

For å gi mulighet for den som betrakter portrettet å trekke konklusjoner om personen en ser, prøver jeg som fotograf å fotografere hver persons spesielle humør, personlighet og karakter.

I praksis så vil det si å ta bilder av de naturlige reaksjonene som den som fotograferes viser under samtalen, aktiviteten eller de instruerte situasjonene som man befinner seg i under fotograferingen.

Fotografen vet at han har lyktes med dette når de som kjenner personen i portrettet uttrykker “du har virkelig tatt ham på kornet!”

Praktfulle portrett

Det forventes at en profesjonell fotograf produserer praktfulle portrett som får frem hver person hver gang. Det er hva jeg kaller en utfordring, og det er nettopp derfor jeg liker portrettfotografering.

Kundeomtale

Stilfulle portrett- og ansattbilder

Gode tips er noe vi alle trenger. For eksempel et slikt som gjorde at vi ansatte i organisasjonen NOAS fikk Torkel Mona til å komme og fotografere oss.

Vi innså behovet for en oppgradering av den visuelle presentasjonen av oss selv for omverdenen, og en kikk på Torkels arbeider på nettet tydet på at dette kunne være mannen for jobben. Bildene fortalte om en fotograf med en egen tilnærming til portretter, der det stilfullle og det personlige forenes på en egenartet måte.

Organisasjon og fellesskap

Ønsket vårt var å få fram at vi er en organisasjon bestående av ganske så forskjellige personligheter med bakgrunn fra mange forskjellige land – men med et fellesskap i dedikasjonen til og gleden over det vi gjør sammen. Heldigvis fant vi en fotograf med evne til å fange dette med kameraet.

Fotografering i møterommet

 Praktisk nok kunne det rigges opp for shoten i våre egne lokaler, etter en ryddeøkt på møterommet. Torkel er nøyaktig og opptatt av detaljer, men også en som jobber effektivt, slik at fotograferingen overraskende smertefritt kunne integreres i en travel arbeidshverdag.

Torkel kan trygt anbefales for de som ønsker seg et særegent og slående uttrykk, på et teknisk og kvalitetsmessig høyt nivå, levert av en fotograf som det er lett og lystbetont å kommunisere med.

Humørfult affære

Fotografen Torkels sosiale evner og tekniske ferdigheter gjorde seansen til en forfriskende, humørfylt affære, et avbrekk som tydelig ble satt pris på av de ansatte. Vi fikk levert interessante, egenartede, originale og presentable bilder, men også en fin og morsom opplevelse som bonus.

Gode resultat

Portrettene har primært blitt anvendt som en del av presentasjonen av organisasjonen på vår hjemmeside, men også til bruk i media. Å ha bilder av kvalitet på dette nivået er viktig for å gjøre organisasjonen presentabel, og formidle den seriøsiteten og profesjonaliteten som vi mener vi står for i arbeidet vi gjør. Det skal heller ikke undervurderes hvordan måten vi presenterer oss selv på utad gjør noe med vårt eget selvbillde, og bygger samhold innad i organisasjonen.

Anbefales

På veien mot å heve både nivået på vår profillering og interne selvtillit har Torkel vært en god medspiller å ha.

Torkel kan trygt anbefales for de som ønsker seg et særegent og slående uttrykk, på et teknisk og kvalitetsmessig høyt nivå, levert av en fotograf som det er lett og lystbetont å kommunisere med.

Ingvald Bertelsen
NOAS

Kontakt

Send meg en melding, eller ring meg på (+47) 97 59 20 46.